Pikkuvarsoja kesällä 2008

Etusivu

 

Yhteystiedot

Palvelut

Taustat

Henkilökunta

Hevoset

Myynnissä

Arkisto

 

Taustat


Minna ja Hrönn sekä aikansa ratsastustyylinäyte 90-luvun alusta
Gliti-tallin historia ulottuu vain noin 10 vuoden päähän, mutta Minnalla on jo pitkälti yli 30 vuoden kokemus islanninhevosista. Ensimmäinen ”islanninponi” tuli taloon vuonna 1975. Susanna ostettiin russ-poneihin keskittyvältä Marketta Nyqvistiltä (tuttu myös nimellä Salmenpohja). Susanna oli 4-vuotisen elämänsä aikana ehtinyt olla jo viidellä eri omistajalla, ja käytös oli sen mukainen. Sisu kasvoi pienillä ratsastajilla, kun hevonen kuskasi milloin omenapuun alta, milloin pyykkinarun alta. Susannan bravuuri oli viistää liiterin nurkan vierestä niin, että oli pakko hypätä selästä alas, jottei jäänyt jalka väliin. Vuosien kuluessa vaaka kallistui toiseen suuntaan, ja ennen pitkää Susanna oli kelpo ratsu ja ennen kaikkea tarmokas vetohevonen rankametsässä ja myös serkusten viikonloppuajeluilla mummulaan.
 

 

Susannan sukupuu oli lyhyt ja ytimekäs: isä Petteri, emä Alina. Kasvattajat Mauno ja Marja Olkinuora kertoivat, että Petteri ja Alina kuuluivat vuorineuvos Juuso Waldénin Siilinjärven paperitehtaan maatilalle tuomaan hevoslastiin. Waldén toi Islannista 1960-luvun lopulla lastin tai kaksi paperittomia ”lihahevosia” työläistensä perheiden iloksi. Osa myytiin lähialueelle, mm. Alina Olkinuorille ja Petteri heidän sukulaisilleen. Susanna syntyi v. 1971 ja sen vanhempi sisar Mimi v. 1970. Mimi oli yhtä aikaa myytävänä Nyqvistillä kuin Susannakin, mutta parempijalkaisena Susanna valittiin meille. Vuosia myöhemmin tapasin Mimin ja sen pitkäaikaisen omistajan Reetta Palvan ensimmäisiin kuuluneilla islanninhevosten ratsastuskursseilla Svarvarsissa Karjaalla. Siitä kului taas monta vuotta, kun seuraavan kerran tapasin Reetan. Hän oli päässyt vuotta aiemmin opiskelemaan Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekuntaan kuin minä. Maailma on pieni!

Ratsatusnäytös 90-luvun alussa: Minna Toivonen / Kitla frá Borgnäs,Anna Sorsa / Hrönn frá Hrepphólum ja Acke Perander / Héla frá Skarði

Susannan tullessa meillä oli vielä suomenhevonen, tamma Matsu. Matsu kuitenkin menehtyi nuorena suolikierteeseen, ja siitä lähtien meillä on ollut vain islanninhevosia. Alkuun vain kaksi, mutta hevosmäärän kasvu lähti liikkeelle, kun ostimme yhdessä Anna ja Mia Sorsan kanssa Islannista tamman Hrönn frá Hrepphólum (tosin sen nimi on World Fengurissa Hörn) vuonna 1989. Susanna oli menehtynyt samana vuonna suolistovaurioon, ja Hrönn tuli Susannan tyttären Kitla frá Borgnäsin (tutummin Iida) kaveriksi. Hevosia pidettiin tuolloin talvet kotitilallani Pornaisten Halkiassa ja kesät Annan ja Mian vanhempien luona Jokimäessä. Molemmat tammat varsoivat pari kertaa, kun vielä asuimme Pornaisissa. Näiden varsojen kotipaikkatunnus on siis frá Borgnäs. Hrönn ja sen jälkeläiset ovat olleet Annan ja Minnan yhteisomistuksessa, kun Mia irtautui kimpasta.

Minna Toivonen / Kitla frá Borgnäs ja Leena Toivonen hiihtoesteratsastuskisoissa n. vuonna 1992

Hevosharrastus muuttui sivuelinkeinoksi (siitä voi kyllä olla montaa mieltä, onko tämä elinkeino vai elämäntapa), kun muutimme Sulkavan kylälle. Omien hevosten lisäksi alkoi ilmestyä hoitohevosia, ja jokunen kasvattikin on jo saatu myytyä maailmalle. Koen tärkeäksi tarjota nuorille hevosille – niin omille kuin hoidokeillekin - mahdollisuuden kasvaa nuoruusvuotensa laumassa monipuolisessa ja virikkeellisessä ympäristössä. Tavoitteeni on kasvattaa positiivisia, hyväluonteisia islanninhevosia, joilla on selkeät askellajit. Hevosten taso voi olla perhe- ja harrastehevosesta kilpahevoseen – tärkeintä on löytää toisiinsa sopiva omistaja-hevonen -yhdistelmä.

 

 

Gliti-nimi juontaa juurensa seudun Väläkkä-nimestä. Väläkän tarkoituksesta on erilaisia selityksiä, joista yhden mukaan alueen läpi virtaava joki tapasi ennen ruoppaamistaan tulvia keväisin pelloille. Tulvavesi välkehti kevätauringossa, josta nimi Väläkkä olisi peräisin. Islannin sana ”gliti” tarkoittaa auringon välkettä veden pinnalla.

Hrönn ( frá Hrepphólum) ja puolen vuorokauden ikäinen Sulevi (Fimur frá Gliti)