Pikkuvarsoja kesällä 2008

Etusivu

 

Yhteystiedot

Palvelut

Taustat

Henkilökunta

Hevoset

Myynnissä

ArkistoArkisto

Gliti-tallin nettisivut avattiin heinäkuussa 2009.
Täältä löydät nettihistorian menneitä etusivun uutisia:

 

2.5.2018 Kesä on jo kulman takana

Mahtavatko tammavarsat ja kantavana olevat tammat nähdä unia vihreästä kesälaitumesta, joka on vielä kynnöspeltona? Tällä hetkellä tietysti toivotaan suotuisia säitä, jotta laidunkausi pääsisi käyntiin normaaliajassa. Kahta varsaa odotetaan tänä kesänä. Varsomisvuorossa ovat Helga ja sen tytär Almiina (Tjása frá Gliti).

 

28.10.2016 Syksytunnelmia

Talvikausi alkaa, kun laidunlaumat palautuvat kesälaitumilta. Tässä kuvallisia tunnelmia oripoikien (ja parin ruunankin) taluttamisesta takaisin kotitilalle lokakuun ensimmäisenä päivänä. Pojilla oli ihmettelemistä aidan takana asustavissa tammoissa ja varsoissa.

 

 

25.6.2016 Tammavarsakesä

Usean orivarsavuoden jälkeen tämä kesä näyttää olevan tammavarsojen kesä! Daalis (Dalalilja frá Gliti) varsoi ensimmäisenä mustan topakan tammavarsan tiistaiaamuyönä 31.5. Varsalla on tähti ja pieni sukka vasemmassa takajalassa.

Muutamaa viikkoa myöhemmin 16.6. aamuyöllä Siiri (Sigrún frá Gliti) saattoi onnistuneesti maailmaan punahallakon tammavarsan. Molempien tammavarsojen isä on Hljómur frá Túnsbergi. Varsojen taival on alkanut oikein hyvin ja iloisesti!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.4.2016 Kesää kohti

Ilmiselvästi kesää kohti menossa olemme, kun kantavina olevien Siirin ja Daaliksen mahat alkavat paisua. Talvi on mennyt kohtuullisen sujuvasti. Laumoissa ei juuri ole tapahtunut muutoksia paitsi neljä uutta oripoikaa on saatu oripihaton laumaan kasvamaan. Omat kaksivuotiaaksi kääntyvät oripihattolaiset, Pate Ja Pallero, kävivät ruunauksessa helmikuussa, ja ovat nyt siis onnellisia ruunia. Uusista oripojista Bragista, Karkista, Teposta ja Remusta löytyy lisätietoja Hevoset-osiossa.

 

26.10.2015 Tuliko kesää ilman varsoja?

Tänä vuonna elimme poikkeuksellista kesää: oli suunnitellusti välivuoden aika eikä siten tilallamme syntynyt yhtäkään varsaa. Kesä kuitenkin tuli ilman varsomisia vaikka aluksi vaikealta näytti ainakin säiden puolesta. Tulihan se oikea kesä kuitenkin! Nuoret ori- ja ruunapojat viettivät normaalisti laidunkesää Linnaisten suurilla laidunmailla. Pihapiirin dieettihevoset kävivät nekin laiduntamassa päivittäin, mutta vain muutaman tunnin ajan.

Syyskuussa täyden kuun aikaan joukko "kuuhulluja"(?) jálkurlaisia taivalsi Qtamo-vaelluksella tallimme maastoissa. Ensin itse Qtamo-laavuretkellä kuun loisteessa, sitten seuraavana aamuna palauttavan lenkin kauniissa syyssäässä. Syksyä parhaimmillaan!

 

13.1.2015 Grand Old Mama on poissa

Tallimme Grand Old Mama - Kitla frá Borgnäs saateltiin ikivihreille laitumille 29.11.2014. Iida oli terve ja mainiossa kunnossa viimeiseen aamuun saakka, kunnes iski vakava suolistohäiriö. Tarkka diagnoosi jäi saamatta, mutta rajut kivut sekä Hyvinkään hevossairaalan tutkimukset viittasivat suoliston virheasentoon. Siitä olisi nuoremmankin selviäminen ollut epätodennäköistä - saati 29,5-vuotiaan mummelin. Niin teimme yhdessä raskaan, mutta väistämättömän päätöksen, että Iidan elämä tuli nyt elettyä täyteen.

Iidan elämä olikin pitkä ja tapahtumarikas. Harva hevonen on jättänyt 8 varsaa (joilla nyt jo varsoja kahdessa polvessa eteenpäin), tavannut Islannin presidentin Tampereen keskustassa, esiintynyt Helsinki International Horse showssa, vaeltanut Lucia-kulkueessa halki Helsingin keskustan, kilpaillut kolmella vuosikymmenellä, tarjonnut turvallista talutusratsastuskyytiä sadoille lapsille, vetänyt puukuormia metsästä, näytellyt kesäteatterissa ja tehnyt lähes onnistuneen rekiretken joulukirkkoon. Puhumattakaan niistä tuhansista ilon hetkistä, joita se ehti tarjota perheellemme kolmessa sukupolvessa.

Iida haudattiin kotilaitumelle, vanhan ystävänsä Hrönnin viereen. Muistot jäävät elämään. Kiitos Iida!

Kuvassa Iida ja jälkipolvea vasemmalta alkaen: Helga (Iidan tytär), Almiina (Iidan tyttären tytär), Leikur (Iidan tyttärentyttären poika), Ártali (Iidan tyttären poika), Siiri (Iidan tytär), Iida, Esko (Iidan poika) ja Hödd (Iidan tyttären
tytär). Riimunaruja pitelevät: Minna, Venla, Aliisa, Heidi Wiceen ja Sirpa Tarkela.
 

14.10.2014 Syksyn puuhasteluja

Syksyyn liittyy monenmoista puuhastelua, niin tämäkin syksynä. On laidunlaumojen kotiutusta, nuorilla oripojilla ruunausreissuja ja maatilan syksyisissä peruspuuhissakin riittää niissäkin tekemistä.Lokakuun alussa järjestettiin tallillamme myös Jálkurin lapsille suunnattu Qtamovaellus kahdeksan ratsukon voimin, ja huoltohenkilöitä ja avustajia oli mukana lähes samanmoinen määrä. Retken kohokohtana laavulla nautittiin runsaat retkieväät. Paluumatka ratsastettiin jo hämärässä syysillassa, mutta pilvisyydestä johtuen ikävä kyllä kuu jäi näkemättä, mikä ei mukavaa retkeä päässyt kuitenkaan pilaamaan.

Vasemmalla: lasten Qtamovaellukseen valmistautautumista, vasemmalla nuorin ratsastaja iältään melkein jo 5 vuotta.
Oikealla: tunnelmia evästelyhetkestä laavulla.

 

30.7.2014 Orivarsojen vuosi

Kesän toinen ja samalla viimeinen varsa syntyi yllättäen ilman ennakkomerkkejä 29.6. sunnuntaiaamuyöstä. Dalaliljan esikoisvarsa on musta oripoika Styrnir frá Neðri-Vindheimumista. Nimekseen tämä rohkea oripoika saa Pruður frá Gliti (Pruður = rohkea, uljas, kaunis).

Myös Helgan varsa on saanut nimen, joka on Barmi frá Gliti (Barmi = veli).

Heinäkuun jalostusnäyttelyssä kävikin tällä kertaa iso joukko varsoja. Venja (om. Anna Salerma) sai II palkinnon, laiskasti liikkunut Leikur III-palkinnon, Ártali II-palkinnon ja yleisön huomiosta suorastaan nauttinut Sauli (om. Jenni Kurki) sai I-palkinnon sekä oli samalla näyttelyn Best In Show. Näyttelyheposet jatkoivat heti näyttelyn jälkeen laidunlomaansa.

 

 

 

21.6.2014 Jálkur-kisavarsa syntyi

Oli tuulinen lauantaiaamuyö, Jálkurin mestaruuskisojen ensimmäisen päivän aamu, kun Helgasta oli sopiva hetki varsoa. Vielä nimetön varsa on musta tai emänsä tavoin mustanvoikko isolla tähdellä varustettu orivarsa, jonka isä on Styrnir frá Neðri-Vindheimum. Kovasti vauhtia on tässä pakkauksessa, ja emä joutuukin koville sitä vahtiessaan!

 

 

 

 

 

6.6.2014 Hyvää kesää!!

Kesä on alkanut myös Gliti-tallilla. Siis mikäli kesän alkaminen lasketaan alkavan hevosten laitumellelaskuista. Toukokuun lopussa oripojat taluteltiin jälleen n. kilometrin päähän Linnaisten puolelle isoille laidunlohkoille (kuvassa taluttajaiset). Osa tammoista pääsi toiseen suuntaan Metsästysmajan laitumille kirmaamaan. Hyvää alkanutta kesää kaikille!

 

 

 

 

12.11.2013 Syksyn kuviot

Tänäkin syksynä, kuten monena muunakin, on syksyyn liittynyt nuorisohevosten ratsukoulutuksen aloituksia sekä oripoikien ruunauksia. Tänä syksynä ratsukoulutusvuorossa olivat Ellinoora ja Kielotaateli, jotka kävivät ensimmäisen koulutusjakson Jenni Kurjen opissa. Ruunausreissulla kävivät Linus ja Zircon, jotka molemmat ovat jo palanneet omaan laumaansa onnellisesti ruunina.

Muuttoliikehdintääkin on ollut: kotitalleja valmistui sekä Jokisille Jokioisiin, jonne Svala ja Rökku muuttivat, että Kupareille Mäntsälän Soukkioon, jossa lauman muodostavat Birta, Berta ja Fóa. Ívar muutti myös omistajansa luokse odottelemaan ratsukoulutuksen toista jaksoa. Kaikille onnea uusille poluille! Tammalauma sai vahvistusta 2-vuotiaasta, topakasta Venja-tammasta (omistaja Anna Salerma). Venjasta lisää Hevoset -osiossa.

 

 

7.9.2013 Kesän uudet hevosvoimat

Kauan saatiin Siirin varsaa odotella, vatsa vaan kasvoi ja kasvoi. Mutta lopulta sunnuntai-iltana 14.7. Siiri synnytti kuun noustessa punahallakon oripojan. Tämä Siirin varsa onkin Gliti-tallilla syntyneiden varsojen värikirjon ensimmäinen punahallakko. Reipas oripoika sai nimekseen Ártali frá Gliti (ártali = kuu). Myös Almiinan varsa Rurik sai virallisen nimen: Leikur frá Gliti (leikur = leikkisä). Sekä Leikur että Ártali liikkuvat vahvan lateraalisesti, mutta myös vaivattomasti puhtaassa ravissa.

Myös kaksi uutta ratsuruunaa muutti tallillemme. Rökku frá Nevala on Katriina Jokisen ikioma, nuori ratsu ja myös Katriinan ja Millan yhteisen Svala-tamman laumakaveri. Myös nuori ratsuruuna Fimur frá  Álfahlid saatiin omistajiensa Sirkku Vainion ja Tuija Grönroosin harrastuskaveriksi. Näistä hevosista pian lisää Hevoset-osiossa.

 

 

 

6.6.2013 Uutta elämääAlmiina ja esikoisvarsansa Rurik

Kesän tullen nuorisolaumat siirrettiin vehreille laitumilleen; orivarsat kilometrin päähän toiseen suuntaan ja tammavarsat saman verran toiseen suuntaan. Kotipihaan jäivät laiduntamaan kantavat tammat seuralaisineen. Ratsastettavat hevoset muodostavat dieettilauman, joka pääsee sekin laiduntamaan parisen tuntia vuorokaudessa.

Orilaumassa tapahtui toukokuussa muutoksia, kun Friman muutti omistajansa muiden hevosten kanssa samalle tallille. Täydennystä oriporukka sai viime kesäisestä Ilpo-varsasta. Ilposta löytyy lisää tietoa Hevoset-osiosta.

Hellepäivän aamuna 30.5. klo 8.45 synnytti Almiina esikoisvarsansa. Rautias orivarsa sai lempinimen Rurik. Almiinalla on jo kova työ pysyä varsansa perässä, kun Rurik kokeilee jalkojensa menevyyttä! Rurikin isä on Styrnir frá Neðri-Vindheimum.

 

 

Oripojat laitumella

 

 

30.3.2013 Kevättä kohti

Talvi onneksi on sujunut pääsääntöisesti rauhallisesti. Laumat ovat saaneet nauttia todellakin oikeasta talvesta!

Laumakokoonpanot ovat pysyneet lähes samoina koko talven. Tammikuussa orilaumaan siirtyi Línan varsa Taneli, ja se sai ikäseurakseen Sauli-varsan (omistaja Jenni Kurki). Toisistaan ne saivatkin oivat leikkikaverit. Syksyllä ruunattu Kátur lähti omistajansa omaan laumaan jatkamaan kasvua kohti ratsu-uraa. Hyvää jatkoa Káturille!

Toivotetaan siis tervetulleeksi kevät tänne meidänkin suuntaan!

Ívar, Taneli ja Sauli

Ívar, Taneli ja Sauli huuruisina.

 

 

4.11.2012 Syksysuhinoita

Laidunkausi päättyi teinitammoilla syyskuun puolella ja oripojilla lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kuvassa oripojat vahvistettuna Ívar-ruunalla ovat matkalla tallipihaan kauniina syksyisenä sunnuntaina. Muutoin syksyyn on mahtunut normaaleja syyspuuhia: 3-vuotiaiden esikoulua ja oripuolella ruunausta. Tällä syksynä Jenni Kurjen koulutukseen pääsevät Berta, Almiina ja Ívar. Ruunauksessa kävi Kátur, jonka elo ruunana on alkanut rauhallisesti.

Uudet omistajat löytyivät myös ratsukoulutuksesta kesäkuussa tulleille Rebbille (ent. omistaja Minna Toivonen, nyk. omistaja Paula Noopila) sekä Akkulle (ent. omistaja Erja Niemeläinen, nyk. omistaja Juha Kontio). Onnitteluja Rebbin ja Akkun uusille omistajille!

 

Lina ja Taneli 6 vrk

23.6.2012 Kaviokopsetta kesäkuussa

Laumoissa on tapahtunut kovasti muutoksia kesäkuun aikana. Oripojat Hildir ja Broddur muuttivat omistajilleen, ja pikkuhiljaa alkavat totuttautua ruunaelämään. Aamuyön tunteina kesäkuisena sunnuntaina  päätti synnyttäjänä ensikertalainen Lína pyöräyttää varsan ilman suurempia ennakkomerkkejä. Tuloksena oli reipas tähtipäinen, rautias orivarsa (i. Röðull frá Holtsmúla I). Taneli-lempinimellä kulkevan varsan omistavat Erja Niemeläinen ja Minna Toivonen.

Ratsukoulutus Jenni Kurjen luona päättyi peräti neljältä hevoselta. Kotilaumoihin palasivat Svala, joka pääsi varsavahtiin samaiseen laumaan Línan kanssa, sekä Akkur-ruuna, joka aluksi opiskelee elämää tammojen kanssa. Se pääsee ratsastusjakson päätteeksi vielä muutamaksi viikoksi viettämään  laidunlomaa orilaumaan. Akkur on ylläpidossa Ida Mikkolalla. Rebbi siirtyi ylläpitokokeiluun ja Velvet Vihtiin ratsastettavaksi. Kaikille uusille ratsunaluille menestystä ratsupoluilla!

Teinitammat pääsivät myös omille, isoille kesälaitumilleen. Ja siinäkö riemua riitti!

 

 

2.6.2012 Toukotouhuja

Toukokuussa oli vilinää ja vilskettä. Jalostusnäyttelyyn valmisteltiin Gliti-tallilta Svala- ja Siiri-tammat, valmistelijana ja esittäjänä molemmilla oli Jenni Kurki. Svala (om. Katriina ja Milla Jokinen) pokkasi I-palkinnon ja oli näyttelyn paras nuori hevonen. Se sai myös Suomessa syntyneiden tähän mennessä korkeimmat rakennepisteet 8,40! Siirin (om. Minna Toivonen) passi löytyi vasta lähellä näyttelyä, joten kovin sitä ei ehditty vahvistaa. Siiri esiintyi kyllä mallikelpoisesti ja se kantakirjattiin pistein 7,59. Näyttelyn jälkeen Svala palasi Jennille ratsukoulutukseen ja Siiri kotilaumaan.

Myös ruunapuolelta toiselle ratsukoulutusjaksolle Jennin luokse menivät Rebbi, Velvet ja Akku. Juhannuksen maissa nekin sitten aloittavat ratsu-uransa!

Ori-ruunalauma sai  lisää nuoria jäseniä. Helatorstaina laumaan liittyi Viktor (om. Heli Käck). Laidunkauden alkuun tulivat oripojat Linus (om. Kristiina Kukkonen) ja Zircon (om. Jan Örn). Nämä kolme Bragin jälkeläistä laumautuivat mainiosti porukkaan.

Ori-ruunalauma siis siirtyi kesälaidunkauteen kuun lopussa, jolloin ne talutettiin etälaitumelle. Kuvassa ensikirmaisuja. Teinitammat ja kantavana oleva Lína-tamma pääsivät myös kotilaitumelle maistelemaan vihreää herkkua. Siispä tervetuloa kesä!

 

 

19.2.2012 Helmikuussakin tapahtuu

Helmikuun alussa liittyi joukkoihin nuori, runsasjouhinen Svala-tamma (om. Katriina ja Milla Jokinen). Svalan saivat tarhakaverikseen suuri johtajatamma Birta sekä toinen tukkaleidi Helga. Nopeasti se oma paikka löytyi tammaporukassa!

Siiri-tamma lähti suorittamaan jatko-opintoja Jenni Kurjen luokse.

Tällä hetkellä Gliti-tallin ainoa kantavana oleva tamma Lína etsii "varsomisseuraa" tai ainakin varsan synnyttyä toista emätamma-varsa -paria laidunkaveriksi. Varsan toivotaan saavan ikäistään leikkiseuraa ja kasvukumppania. Lisätietoa ja vastauksia kysymyksiin Minnalta (ks. Yhteystiedot).

 

 

 

 

24.10.2011 SyysliikehdintääHildir ja Ivar

Syksyn mittaan on liikehdintä ollut vilkasta! Ensin muutti Hödd lähempänä omistajaansa Sirpaa olevalle tallille. Sopeutuvaiselle Höddille muutto ei tuottanut ongelmia ja se on hyvin otettu vastaan uuteen laumaan. Luffen oli vuoro lähteä ruunausreissulle, ja sieltä Luffe siirtyikin kotitalliinsa. Erinomaista jatkoa toivottaa Gliti-tallin väki sekä Hoddille, Luffelle että omistajilleen.

Esikouluvuorossa tänä syksynä olivat sitten Velvet, Rebbi ja Akku. Lokakuun alussa ne saivat ensimmäiset kengät jalkaansa ja näin esikoulutie saattoi alkaa Jenni Kurjella. Ruunapoikia odotellaan marraskuun alussa kotitallille sulattelemaan oppimiaan talven ajaksi.

Loppujen oripoikien palattua kesälaitumelta lokakuun alussa laumaan saatiin nuorta voimaa: vieroitusikäinen, tämän kevään varsa 'Friman' sai leikkikavereita kerralla oikein runsaasti. Frimanin omistaa Mari Väyrynen-Kunnas.

Kantavana oleva Lína frá Gliti palasi synnyinkotiinsa 'mammailemaan'. Lína liittyi teinitammalaumaan, ja näytti lunastavan kantavalle tammalle ominaisen johtajuuden ilman sen suurempia 'keskusteluja'. Línan omistaa Anna Kjällman, mutta se on tällä hetkellä varsottamista varten leasingissä Erja Niemeläisellä.

 

 

Monta sukupolve

Kuvassa kolmen sukupolven hevosia: reunimmaisena vasemmalla Iida-'mummo' ratsastajanaan Aliisa, seuraavana Helga-'äiti' ratsastajanaan Venla, sitten Hödd-'tytär' ratsastajanaan Sirpa ja joukonjatkona toinen Iidan tytär Siiri ratsastajanaan Minna.

 

4.8.2011 Näyttely ja varsakauppoja

Gliti-tallilta lähti kolme vuosikasta tammavarsaa näyttelyyn 23.7. Reissu sujui onnellisesti ja jopa menestyksekkäästi: Fóa käyttäytyi rakennearvostelussa kuin kokenut näyttelykonkari. Tuomaristolta heltisi II palkinto. Säpäkkä Sefja tylsistyi seisoskeluun ja pani ranttaliksi: se pomppi arvostelun aikana tomerasti pystyyn, mutta tuomarit ehtivät arvioida sen rakenteen ja liikkeet II+ -palkinnon arvoisiksi. Nämä molemmat esittivät paljon tölttiä arvostelun aikana. Dalalilja esiintyi eleganttiin tyyliinsä ja liikkuikin varsin halukkaasti ja lennokkaasti. Tuloksena I palkinto! Tärkeintä kuitenkin oli, että matkasta selvittiin ilman haavereita ja varsat saivat roppakaupalla uusia kokemuksia elämäänsä. Taisi myös esittäjälle ja etenkin loistaville avustajille kertyä runsaasti uusia elämyksiä! Kiitos Mirja, Johanna, Kaanu, Venla ja Aliisa sekä lastausavut kotona
ja Kuumassa!

Kesän aikana Fóa-varsan tie on vienyt näyttelyn lisäksi myös Mirjan sydämeen. Niinpä Fóan omistajuus vaihtui, ja Mirjan kimo-kirjavaan -laumaan liittyi rautias pikkutamma. Fóa jatkaa edelleen kasvuansa Gliti-tallilla Mirjan Berta-varsan kanssa samassa tammalaumassa. Paljon onnea Mirjan ja Fóan yhteiselle tielle!

 

 

Ellinoora ja Almiina leikin tiimellyksessä

Ellinoora ja Almiina leikin tiimellyksessä

Sirpa ja Hödd

 

25.6.2011 Koululaisten paluu

Siirin, Asterin ja Höddin ratsukoulutus Jenni Kurjen luona päättyi onnistuneesti kesäkuun puolessa välissä. Asteri siirtyi Jenniltä omistajansa Anna Kjällmanin lähellä olevalle tallille aloittamaan ratsun uraansa Annan kanssa. Siiri ja Hödd palasivat Gliti-tallille, missä nekin aloittavat ratsun elämäänsä. Oheisessa kuvassa ovat Hödd ja omistajansa Sirpa Tarkela ensimmäistä kertaa ratsukkona kotimaisemissa!

Alkukesä toi myös menetyksiä. Monivaivainen Eva Dís lopetettiin helteisenä kesäkuun keskiviikkona. Elämä on välillä myös luopumista...

Tänä kesänä poikkeuksellisesti Gliti-tallille ei synny yhtään varsaa. Astutusprojektit jätettiin viime kesältä, sillä tiedossa oli, että vuosi tulee olemaan muita projekteja riittävän täynnä. Mutta nyt on aika pohtia tänä kesänä astutettavia tammoja ja niille sulhasehdokkaita!

 

 

Pärre10.5.2011 Tuloja ja menoja

Kevättalvi ja kevät on tuoneet muutoksia jälleen orilaumaan, ja myös viime kesäisten varsojen mammatammaporukkaan. Reiska lähti kotitallilleen odottelemaan kesää ja tulevaa ratsukoulutusta. Menestystä Reiska! Tästä syntymästä lähtien yhdessä olleesta kolmikosta Rebbi ja Akku jäivät varmasti ihmettelemään mihin Reiska oikein katosi...

Viime kesäinen orivarsa Pärre liittyi oripoikain joukkoon. Pärrellä onkin leikkikavereina nyt kaksi ikätoveria, ja lisää leikkijöitä löytyy sitten 2- ja 3 -vuotiaista. Pärrestä löytyy lisätietoja Hevoset -osiosta. 

Syksyllä vapaaheinäläisten laumaan lähtenyt Eva Dís palasi Gliti-tallille odottelemaan ötökkäkesää, ja mahahaavapotilaana saa nyt rajoitetusti mutta jatkuvasti heinää tiheistä heinäverkoista. Iida, Hjördis ja Siiri jakavat tyytyväisinä heinäpussit Eeviksen kanssa.

Lähipäivinä Siiri, Asteri ja Hödd saavat kengät jalkoihinsa, ja niin jatkuu niillä syksyllä alkanut koulutie. Siiri ehti tosin pitää pidempää taukoa koulutusjaksojen välillä mammalomailemalla, mutta nyt jatkuu sitten oikeaksi ratsuksi kouluttautuminen silläkin.

Katariina Mäki löysi viimekesäisestä Ellinoora -varsasta mieluisan hevosenalun itselleen. Ellinooran omistajuus siirtyi hänelle toukokuun alussa. Ellinoora jatkaa kasvuaan tutussa laumassa Gliti-tallilla.

 

Hildir on liittynyt juuri Gliti-tallin orilaumaan

 

 

13.2.2011 Edelleen vahvistusta orilaumaan

Kynttilänpäivänä 6.2. ori-ruunajoukkoon liittyi hiirakko-oripoika Hildir, joka heti ensikosketuksesta lähtien iloitsi siitä, että pääsi 'jätkäporukkaan' ja mm. roikkui hyvin pian sitkeästi vanhempien ruunapoikien poskikarvoissa. Lauma palautti tosin ipanan maanpinnalle, mutta leikkikavereita on siitä lähtien löytynyt aivan riittämiin. Hevoset-oiosta löytyy lisää tietoa myös Hildiristä.

 

 

 

 

 

Kátur lumisateisena talvipäivänä

 

22.1.2011 Orilauman tapahtumia

Joulukuussa orilaumaan liittyi viimekesäinen varsa Kátur. Luffe omi Káturin suojatikseen ja niistä näyttikin pian tulevan hyvät kaverit. Laumaharmonia löytyi kyllä muidenkin kanssa hyvin pian. Káturista lisää tietoa Hevoset-osiossa.

Tammikuussa Reiska kävi ruunautumassa, ja harjoittelee nyt ruunana oloa :)

 

 

 

 

10.12.2010 Talvi on tullut

Näin pian on kierähdetty syksystä jo joulunalusaikaan. Lumesta ovat riemuinneet niin lapset kuin hevoset kuin me aikuisetkin. Maitovarsat kasvavat kohisten kohti vieroitusta. Ja nuoriso syö, leikkii ja vahvistuu. Lokakuussa Rebbi ja Akku tekivät matkan klinikalle; sen seurauksena niistä tuli onnellisia ruunapoikia. :)

 

16.10.2010 Syksyn tapahtumiaOripojat jättävt kesälaitumet

Tallipäälliköllä on ollut erittäin kiireinen työsyksy, mutta onneksi syyskuun alusta saimme Heidi Arvelin suureksi avuksemme arjen pyöritykseen. Heidin iltapäivä ja ilta kuluu ekaluokkalaisen Venlan 'iltapäivätätinä' sekä hevosten monenmoisessa hoidossa. Heidin Leynir-ruuna muutti myöskin Gliti-tallille Birta- ja Helga-tammojen seuraherraksi. Heidin nuori ruuna Velvet onkin jo asustanut orilaumassa keväästä asti.

Kuten syksy tulee joka vuosi, myös kesälaidunlaumojen kotiin tuonti. Kesälaitumilta talutettiin taas kotipihan laiduntarhoihin niin nuorisotammat kuin oripojatkin. Kiitos kaikille talutustalkoisiin osallistuneille!

Eva Dís -tamma muutti suuren mahahaava-alttiutensa vuoksi laidunkauden jälkeen Mäntsälän toiselle laidalle vapaaheinäläisten laumaan. Jenni Kurjen hyvässä opissa olleet Hödd ja Asteri palasivat kotilaumaan esikoulun kunniakkaasti suorittaneena. Nuoret tammat saavat viettää nyt ansiokasta lomaa kotilaumassa kunnes seuraava koulutusjakso koittaa.

 

4.9.2010 Loppukesän kuulumisia

Loppukesään kuului niin suruja kuin ilojakin, kuten elämään yleensä! Suuri suru oli uskollisen, jo ikääntyneen Vili-koiran poismeno rankan sairastumisen lopputuloksena. Iloisia tapahtumia edustaa 1-vuotiaiden tammojen kokemusmaailmaa avartanut matka jalostusnäyttelyyn: elokuun lopussa pidetyssä näyttelyssä Kytäjällä Berta sai hienon kakkosen ja näyttelymatkaamiseen jo väsähtänyt Almiina kaksi miinus.

Muita tapahtumia:

* Kesällä Jenni Kurjen ratsukoulutukseen menneet Bylgja ja Lína saivat koulun käytyä, ja siirtyivät oikeiksi ratsuiksi tyytyväisille omistajilleen Päivi Vanhapellolle (Bylgja) ja Anna Kjällmanille (Lína).
* Myös Siirin tammavarsalle löytyi virallinen nimi: hellekesän 2010 muistoksi 'Ellinoora' sai nimekseen Sefja frá Gliti (sefja = kuumuus):
* Farri-oripoika siirtyi omistajansa Nicola Bergman-Kankaalan muiden oripoikien kanssa samaan laumaan.
* Tamma-varsalaumassa kesänsä viettäneet Nería ja Rás palasivat syksyn myötä Millan kotipihaan takaisin.
* Venla-tytättäremme aloitti koulutiensä Sälinkään koulun ensimmäisellä luokalla. Myös Asteri ja Hödd lähtivät esikouluun Jenni Kurjen luokse syyskuun alussa.

 

Oripojat Sulkavajärven rantalaitumella

Oripojan onni on kesä, kaverit ja laidunneliöitä useampi tonni!
Sulkavajärven rantalaitumella laiduntaa seitsenpäinen oripoikalauma. Kyllä oripoikakin voi pitää villiruusujen haistelusta :)

 

Siiri ja Hjördis varsojensa kanssa

 

11.7.2010 Vuosi 2010 on tammavarsavuosi

... ainakin Gliti-tallilla, sillä 11.7. sunnuntaina aamuyöstä Siiri pyöräytti mustan tammavarsan! Varsapuuhissa ensikertalainen  Siiri ohjailee varsaansa hyvin tottunein ottein. Pohdinnassa on vielä nimi tälle topakalle tammanalulle, jonka isä on Fengur frá Súluholti.

Kuvassa vasemmalla Siiri ja 'Ellinoora'-varsa n. 16 tunnin ikäisenä sekä Hjördis ja varsansa 'Kielo-Taateli' 12 vuorokauden ikäisenä.

 

 

 

Nería ja Rás

 

7.7.2010 Nería ja Rás liittyivät varsallisten laumaan

Keskiviikkoillan kuumuudessa  Nería frá Vehkomaa liittyi tamma-varsa -laumaan hiirakonkirjavan tammavarsansa Rás frá Marjamäen kanssa. Nería nautti suunnattomasti päästyään laitumelle! Varsan omistaa Milla Romppanen, ja Neríakin on Millan kasvatti.

 

 

 

2.7.2010 Varsoja varsoja!

Iidan rautias tammavarsa

Hjördis ja tammavarsansaHjördís frá Gliti vetäytyi tiistaina 29.6. kesken helteisten heinäkiireiden metsätarhan peränurkkaan varsomaan. Heidi hälytettiin vahdiksi ja hän ehtikin ikuistamaan noin 5 minuuttia aiemmin syntyneen tumman tähtipäisen tammavarsan ensimmäiset hetket. Vauhdikkaan varsan isä on Röðull frá Holtsmúla. Keskelle kielometsää syntyneenä tammavarsa saa nimekseen Dalalilja frá Gliti (dalalilja = kielo).
 

Grand Old Mama Iida (Kitla frá Borgnäs) 25 v. varsoi kahdeksannen ja samalla ehdottomasti viimeisen varsansa tavoilleen uskollisesti aamun koitteessa 1.7. Pahnanpohjimmainen on rautias tammavarsa Fengur frá Súluholtista. Kettumaisen värinsä ansiosta tammavarsa nimetään ketuksi, eli nimeksi tulee Fóa frá Gliti.

 

Tammanuorisoa

 

 

7.6.2010 Kesä on kirmaisu vehreällä laitumella

Alkukesästä on tapahtunut jälleen kovasti muutoksia hevosasukkien parissa. Bylgja ja Lína lähtivät jatkamaan ratsukoulutusopintojaan Jenni Kurjen huomaan. Viltsulle vilkuteltiin hei-hei-ja-hyvää-elämää -vilkutukset, kun Viltsu lähti omaan kotiinsa odottelemaan esikoulun alkua. Toukokuun lopussa 1- ja 3-vuotiaat tammat talutettiin omalle kesälaitumelleen kirmaamaan, ja oripojat omalle laitumellensa. Samassa yhteydessä oripoikalaumaan liittyivät Luffe 1 v ja Velvet 2 v.

Laitumilla on taas elämää, on siis kesä!

 

 

 

Oripoikia laitumella

 

Esko viettämässä kesäpäivää puun varjossa

Funi piilossa kärpäsiltä15.4.2010 Kevätmuuttoja

Laulujoutsenet ovat jokakeväiseen tapaan muuttaneet jälleen läheiselle Sulkavajärvelle. Myös hevosia on muuttanut: Esko (Klakki frá Gliti) muutti maaliskuussa lähemmäksi valmentajaa ja Funi (frá Þúfu) huhtikuussa lähemmäksi omistajiaan. Onnea molemmille uusiin koteihin! Eskon ja Funin toivotamme tervetulleeksi takaisin, mikäli tilanteet heidän kohdallaan muuttuvat!

Myös varsoja tuovia haikaroita odotetaan, kolmea sellaista. Toivottavasti 'varsahaikarat'  saapuvat kuitenkin vasta parin kuukauden päästä :)

 

Viltsu ja suojatti Ívar

 

 

13.2.2010 Tervetuloa Ívar!

Orilauma sai helmikuisena lauantaina vahvistusta, kun viimekesäinen Ívar-varsa (om. Annette Höglund) liittyi poikajoukkoon. Laumanjohtaja ja vanhimmainen Viltsu otti heti nuoren tulokkaan erityissuojelukseensa :) Lisää tietoa Ívarista löytyy Hevoset-osiosta.

 

 

 

Heidi ja Esko loppiaisen pakkassäässä

 

2.1.2010 Kokonainen Esko Heidin ja Samin omistukseen

Kesästä asti Minna Toivosen, Heidi Wiceenin ja Sami Laineen yhteisomistuksessa ollut, Minnan kasvatti Esko (Klakki frá Gliti) on siirtynyt kokonaan Heidin ja Samin omistukseen. Onnea Esko, Heidi ja Sami! Sinänsä Eskon elämään muutos ei vaikuta: se jatkaa tallin asukkina ja treenailee nuorena, innokkaana ruunana pääosin Heidin ohjastamana. Oheisessa kuvassa Heidi ja Esko ovat Jenni Kurjen valmennuksessa loppiaispakkasessa Gliti-tallin kentällä.

 

 

 

 

 

 

Hödd lokakuussa 2009

 

26.10.2009 Sirpa ja Hödd löysivät toisensa

Hödd frá Gliti on saanut uuden omistajan 26.10.2009: sympaattisen peikkotyttösen omistaja on Sirpa Tarkela. Toivottavasti Hödd aikanaan täyttää Sirpan toiveet mukavasta harrastehevosesta! Hödd jää vielä synnyinkotiinsa tuttuun laumaan kasvamaan, kunnes koulutuksen aika koittaa.
 

 

 

 

Siiri ja Jenni lokakuussa 2009

 

21.10.2009 Teinitammojen paluu esikoulusta

Bylgja, Lína ja Siiri viettivät syys-lokakuussa kuukauden Jenni Kurjen luona esikoulussa. Nuoret neidit pärjäsivät koulussa hyvin ja osaavat nyt kantaa ratsastajaa, ymmärtävät perusavut ja ovat ratsastettavissa itsenäisesti maastossa. Siiri, josta siis olen uumoillut lasten ratsua, yllätti ja miellytti Jenniä innokkuudellaan ja luontaisilla askellajeillaan. Siiri etenikin koulutuksessa suunniteltua pitemmälle, ja osaa jo pehmeän siirtymisen tölttiin ja sitä voi ratsastaa myös töltissä. Kaikki teinitammat saivat nyt ansaitun loman ja Bylgjan ja Línan harjoitukset jatkunevat talvella. Jos kaikki menee hyvin, Siiri pitää mammaloman ja sen osalta koulutus jatkuu reilun vuoden päästä. Onneksi lapsetkin kasvavat, joten ehkä Siirin ja heidän taitonsa kohtaavat jossain vaiheessa! ;-)
 

 

 

Lähtö Linnaisten laitumelta

 

 

 

3.10.2009 Oripojat takaisin kotiin kesälaitumilta

Teinitammat siirtyivät kesälaitumilta kotinurkille syyskuun puolessa välissä, kun Siiri, Liina ja Bylgja lähtivät Jenni Kurjelle esikouluoppiin.
Oripoikain kotiutuksen vuoro oli 3.10.

 

 

 

Reiska Ypäjän näyttelyssä

 

 

4.7.2009 Näyttelykuulumisia

Hjördís frá Gliti oli näyttelyssä toista kertaa kokonaisarvostelussa. Hevonen ei ollut aivan parhaimmillaan, ja vaikka ratsastuspisteet nousivatkin viimevuotisesta, rakennepisteiden reilu lasku vei kokonaispisteet alle viimevuotisen noteerauksen.

Nuoret oriit suoriutuivat näyttelyreissustaan varsin tyylikkäästi: 1-vuotiaat Akkur frá Gliti, Rebbi frá Gliti ja Reynir frá Fjallabæ palkittiin kaikki II palkinnolla ja Reynir sai parhaan 1-vuotiaan orivarsan tittelin! 2-vuotias Fífill frá Fageräng koki näyttelyreissulla herätyksen miehisyyteensä, eikä oikein malttanut poseerata tuomaristolle. Tuloksena III palkinto.

 

 

 

 

Berta ja Almiina n. 1 kk ikäisenä

11.6.2009 Varsakuulumisia, osa II

Helga frá Gliti synnytti aamulla toisen tammavarsansa Venlan, Aliisan ja Minnan tarkkaillessa pellon laidalla. ”Almiinan” isäon Thór frá Hennum. Viralliseksi nimekseen musta tamma saa Tjása frá Gliti. Almiina liikkuu letkeästi kaikissa viidessä askellajissa.

27.5.2009 Varsakuulumisia, osa I

Birta frá Brúnastöðum sai esikoisensa keskellä kaunista päivää. Birtan omistaja Mirja ehti juuri sopivasti paikalle todistamaan synnytystä. Tuloksena ryhdikäs kirjava tammavarsa, jonka isä on Gammur frá Neðra-Seli. Nimeksi Mirjan ja Minnan yhteisprojektille löytyi Berta frá Gliti.